Na tento recept jsem se chystala už dlouho a tak je konečně tady! Zdravější verze Jablečného koláče se sněhem. Mňam!
Suroviny:
Na těsto:
250 g špaldové hladké mouky
125 g tvarohu
40 g másla
40 g medu (agávového/jiného sirupu)
3 ks žloutků
3 lžičky kypřícího prášku bez fosfátů
špetka soli
Na náplň:
asi 5-6 ks jablek
200 ml vody
2 lžíce medu (můžeme vynechat)
3 lžičky skořice
Na sníh:
3 ks bílků
2 lžičky medu (agávového/jiného sirupu)

Postup:
Mouku prosejeme přes sítko i s kypřícím práškem, přidáme změklé máslo, tvaroh, med, špetku soli a žloutky. Pomocí dlaní zpracujeme v těsto. Těsto zabalíme do fólie a dáme do lednice.
Jablka opláchneme, nemusíme je loupat a nastrouháme je. Dáme je do hrnce společně s medem a vodou a vaříme je, dokud se voda neodpaří. Nakonec přidáme do náplně i skořici.
Těsto vyválíme do velikosti plechu. Plech pomažeme máslem a vysypeme špaldovou moukou. Dáme na něj těsto, do toho uděláme vidličkou po celé ploše dírky, aby se těsto při pečení nenafukovalo.
Těsto dáme do vyhřáté trouby na 180°C a pečeme ho asi 10 minutek.
Poté na něj dáme jablka, vrátíme ho do trouby a pečeme dalších 15 minut,
Bílky si vyšleháme a pomaličku do nich při šlehání přidáváme tekutý med (ne horký). Sníh musí být úplně tuhý.
Teplotu snížíme na 120°C. Na jablka dáme sníh po celé ploše a pečeme dalších asi 30 minut. Sníh bude pěkně nazlátlý.
