Jablečný koláč se sněhem

Na tento recept jsem se chystala už dlouho a tak je konečně tady! Zdravější verze Jablečného koláče se sněhem. Mňam!

Suroviny:

Na těsto:

250 g špaldové hladké mouky

125 g tvarohu

40 g másla

40 g medu (agávového/jiného sirupu)

3 ks žloutků

3 lžičky kypřícího prášku bez fosfátů

špetka soli

Na náplň:

asi 5-6 ks jablek

200 ml vody

2 lžíce medu (můžeme vynechat)

3 lžičky skořice

Na sníh:

3 ks bílků

2 lžičky medu (agávového/jiného sirupu)

Postup:

Mouku prosejeme přes sítko i s kypřícím práškem, přidáme změklé máslo, tvaroh, med, špetku soli a žloutky. Pomocí dlaní zpracujeme v těsto. Těsto zabalíme do fólie a dáme do lednice.

Jablka opláchneme, nemusíme je loupat a nastrouháme je. Dáme je do hrnce společně s medem a vodou a vaříme je, dokud se voda neodpaří. Nakonec přidáme do náplně i skořici.

Těsto vyválíme do velikosti plechu. Plech pomažeme máslem a vysypeme špaldovou moukou. Dáme na něj těsto, do toho uděláme vidličkou po celé ploše dírky, aby se těsto při pečení nenafukovalo.

Těsto dáme do vyhřáté trouby na 180°C a pečeme ho asi 10 minutek.

Poté na něj dáme jablka, vrátíme ho do trouby a pečeme dalších 15 minut,

Bílky si vyšleháme a pomaličku do nich při šlehání přidáváme tekutý med (ne horký). Sníh musí být úplně tuhý.

Teplotu snížíme na 120°C. Na jablka dáme sníh po celé ploše a pečeme dalších asi 30 minut. Sníh bude pěkně nazlátlý.

© 2020, Happy healthy me, všechna práva vyhrazena.