Jaro je tady a s ním tento jarní citrónovo-malinový dortík.
Suroviny:
Na korpus:
200 g hladké špaldové mouky
150 ml mléka (rýžového nebo i klidně kravského)
80 g tekutého medu
2 vejce
2 lžičky citrónové kůry
2 a půl lžičky kypřícího prášku bez fosfátů
špetka soli
1. vrstva dortu:
malinová marmeláda
(ideálně domácí nebo jiná kvalitní marmeláda)
2. vrstva dortu:
250 g Ricotty
125 g řeckého kvalitního jogurtu
(např. Milko, který je hodně hutný)
1 lžička citrónové kůry
2 lžíce medu
Na ozdobu:
plátky citrónu
sušené nebo čerstvé maliny

Postup:
Vejce pečlivě vyšleháme s medem a přidáme mléko. V jiné misce smícháme všechny sypké suroviny (mouka, kypřící prášek a sůl). Postupně přisypáváme k vyšlehaným vejcím, nakonec přidáme i citrónovou kůru a korpus pečeme v předem vyhřáté troubě na 180°C cca 30 minut. Já jsem použila podélnou formu na chlebík. Že je korpus hotový poznáte tak, že je na povrchu zlatavý a vytáhnete z něj suchou špejli.
Mezitím, co se nám bude dortík péct, si připravíme bílý krém. Jednoduše smícháme Ricottu, kvalitní hutný jogurt, med a citrónovou kůru. Než nám korpus vychladne, dáme krém ještě do lednice. Poté si jej dáme do sáčku s ustřiženou špičkou.
Na vychladlý korpus natřeme marmeládu a na tu bílý citrónový krém. Tvoříme pěkné obloučky a nakonec ozdobíme plátky citrónu a malinami.
Skladujeme v lednici.
Pokud na Vás nebo návštěvu nebude dostatečně sladký, můžete jej při podávání vylepšit javorovým sirupem.
Dobrou chuť.
