Čokoládový koláč z cizrny

Podobný dort už tu na blogu je, ale ten korpus máme tak rádi, že jsem se rozhodla jej udělat znovu, jen trošku jinak. Tentokrát vznikl koláč, který jsem polévala smetanovo-tvarohovým krémem až při podávání a to z toho důvodu, že moje sestra má intoleranci laktózy. Jí jsem koupila bezlaktózový vanilkový jogurt a tak jsme si ho mohli dát všichni.

Pokud máte někoho ve svém okolí, kdo také nemůže laktózu, jistě ho potěší, když na něj budete myslet a bude si moct dát tento koláč s vámi!

Suroviny na koláčovou formu průměru cca 35 cm:

Na korpus:

370 g uvařené cizrny

3 vejce

110 g medu

70 g holandského kakaa

70 g hořké čokolády (min. 70%)

1 větší banán

2 lžičky jedlé sody

150 ml vody

špetka soli

kapka oleje/másla + mouka na vytření formy

Na krém:

250 g tvarohu

1 kelímek smetany ke šlehání

1 lžíce medu

vanilkový lusk

Postup:

Cizrnu propláchneme, necháme namočenou alespoň 12 hodin ve vodě a uvaříme ji do měkka. Po vychladnutí ji rozmixujeme společně se 150 ml vody. K cizrně přidáme rozmačkaný banán, kakao, jedlou sodu a špetku soli. Vyšleháme vejce s medem do pěny a smícháme se směsí z cizrny. Nakonec rozpustíme čokoládu ve vodní lázni a vmícháme do těsta.

Vytřeme formu kapkou oleje/másla a vysypeme ji moukou. Korpus pečeme na 180 °C 30 minut. Z hotového těsta musíme vytáhnout suchou špejli. Pozor, pokud použijete jiný průměr formy a korpus bude vyšší, bude delší i čas pečení.

Krém připravíme tak, že vyšleháme lehce smetanu (ne úplně do pěny, aby byla tekutá), do ní vmícháme tvaroh a také tekutý med s kouskem vanilkového lusku. Vznikne nám krásný tekutý krém na polití dortu jako je na fotce níže. Ozdobíme třeba borůvkami, mandlemi a je hotovo.

Opravdu nepoznáte, že je dort z cizrny a pochutná si na něm opravdu každý. Je neskutečně vláčný! :-)

Štítky:

© 2020, Happy healthy me, všechna práva vyhrazena.