Podobný dort už tu na blogu je, ale ten korpus máme tak rádi, že jsem se rozhodla jej udělat znovu, jen trošku jinak. Tentokrát vznikl koláč, který jsem polévala smetanovo-tvarohovým krémem až při podávání a to z toho důvodu, že moje sestra má intoleranci laktózy. Jí jsem koupila bezlaktózový vanilkový jogurt a tak jsme si ho mohli dát všichni.
Pokud máte někoho ve svém okolí, kdo také nemůže laktózu, jistě ho potěší, když na něj budete myslet a bude si moct dát tento koláč s vámi!
Suroviny na koláčovou formu průměru cca 35 cm:
Na korpus:
370 g uvařené cizrny
3 vejce
110 g medu
70 g holandského kakaa
70 g hořké čokolády (min. 70%)
1 větší banán
2 lžičky jedlé sody
150 ml vody
špetka soli
kapka oleje/másla + mouka na vytření formy
Na krém:
250 g tvarohu
1 kelímek smetany ke šlehání
1 lžíce medu
vanilkový lusk

Postup:
Cizrnu propláchneme, necháme namočenou alespoň 12 hodin ve vodě a uvaříme ji do měkka. Po vychladnutí ji rozmixujeme společně se 150 ml vody. K cizrně přidáme rozmačkaný banán, kakao, jedlou sodu a špetku soli. Vyšleháme vejce s medem do pěny a smícháme se směsí z cizrny. Nakonec rozpustíme čokoládu ve vodní lázni a vmícháme do těsta.
Vytřeme formu kapkou oleje/másla a vysypeme ji moukou. Korpus pečeme na 180 °C 30 minut. Z hotového těsta musíme vytáhnout suchou špejli. Pozor, pokud použijete jiný průměr formy a korpus bude vyšší, bude delší i čas pečení.
Krém připravíme tak, že vyšleháme lehce smetanu (ne úplně do pěny, aby byla tekutá), do ní vmícháme tvaroh a také tekutý med s kouskem vanilkového lusku. Vznikne nám krásný tekutý krém na polití dortu jako je na fotce níže. Ozdobíme třeba borůvkami, mandlemi a je hotovo.
Opravdu nepoznáte, že je dort z cizrny a pochutná si na něm opravdu každý. Je neskutečně vláčný! :-)
