Představuji vám narozeninový dort, který voní po jahodách a čokoládě, který není plný mouky a už vůbec ne cukru! Smetanu jsem si tentokrát neodpustila, ale vyšlehala jsem ji s Ricottou a vznikl tak krásně nadýchaný krém. Dort plný cukru a mouky koupíte kdekoliv za pár korun, takže když už si s ním děláte práci, zkuste radši zdravější
Suroviny na kruhovou formu střední velikosti:
Na korpus:
140 g slunečnickových nesolených semínek (já kupuji velké balení v Lidlu)
170 g špaldové mouky
140 ml rýžového mléka (nebo obyčejné)
80 g tekutého medu
3 vejce
3 lžičky kypřícího prášku bez fosfátů
2 lžíce holandského kakaa
špetka soli
Ostatní: dortová forma, kapka kokosového oleje na vytření formy a mouka na vysypání.
Na krém:
250 g Ricotty
1 kelímek smetany ke šlehání
1 lžíce medu
jahody
Na ozdobení:
jahody, hořká čokoláda
Postup:
Rozmixujeme slunečnicová semínka na mouku a potom smícháme se sypkými surovinami (mouka, kypřící prášek, kakao, špetka soli). Oddělíme si žloutky od bílků a k žloutkům přidáme mléko a med. Rozmícháme a přidáme sypkou směs z mouky. Nakonec do těsta vmícháme vyšlehaný sníh z bílků. Pečeme v kulaté formě, kterou vytřeme troškou kokosového oleje a vysypeme moukou. Těsto pečeme v předem vyhřáté formě na 180°C cca 25 minut. Musíme z těsta vytáhnout suchou špejli.
Na krém jednoduše vyšleháme smetanu do sněhu a smícháme s Ricottou a tekutým medem. Pozor, med nesmí být teplý, jinak se krém "zdrcne".
Po upečení korpusu ho nahoře seřízneme, aby byl rovný a rozdělíme ho podélně na dvě poloviny. Na spodní část dáme krém, naskládáme jahody nakrájené na kousku a přikryjeme druhou částí. I na horní část dáme trošku krému, naskládáme jahody a posypeme nastrouhanou čokoládou.
Dáme ztuhnout do lednice alespoň na 3 hodinky před podáváním.
Dobrou chuť!

