Jahodový dort s nadýchaným krémem

3/4/2020

Představuji vám narozeninový dort, který voní po jahodách a čokoládě, který není plný mouky a už vůbec ne cukru! Smetanu jsem si tentokrát neodpustila, ale vyšlehala jsem ji s Ricottou a vznikl tak krásně nadýchaný krém.
Dort plný cukru a mouky koupíte kdekoliv za pár korun, takže když už si s ním děláte práci, zkuste radši zdravější 

 

 

Suroviny na kruhovou formu střední velikosti:

 

Na korpus:

140 g slunečnickových nesolených semínek (já kupuji velké balení v Lidlu)

170 g špaldové mouky 

140 ml rýžového mléka (nebo obyčejné)

80 g tekutého medu

3 vejce

3 lžičky kypřícího prášku bez fosfátů

2 lžíce holandského kakaa

špetka soli

 

Ostatní: dortová forma, kapka kokosového oleje na vytření formy a mouka na vysypání.

 

Na krém:

250 g Ricotty

1 kelímek smetany ke šlehání

1 lžíce medu

jahody

 

Na ozdobení:

jahody, hořká čokoláda

 

 

 

Postup:

 

Rozmixujeme slunečnicová semínka na mouku a potom smícháme se sypkými surovinami (mouka, kypřící prášek, kakao, špetka soli). Oddělíme si žloutky od bílků a k žloutkům přidáme mléko a med. Rozmícháme a přidáme sypkou směs z mouky. Nakonec do těsta vmícháme vyšlehaný sníh z bílků. Pečeme v kulaté formě, kterou vytřeme troškou kokosového oleje a vysypeme moukou. Těsto pečeme v předem vyhřáté formě na 180°C cca 25 minut. Musíme z těsta vytáhnout suchou špejli.

 

Na krém jednoduše vyšleháme smetanu do sněhu a smícháme s Ricottou a tekutým medem. Pozor, med nesmí být teplý, jinak se krém "zdrcne".

 

Po upečení korpusu ho nahoře seřízneme, aby byl rovný a rozdělíme ho podélně na dvě poloviny. Na spodní část dáme krém, naskládáme jahody nakrájené na kousku a přikryjeme druhou částí. I na horní část dáme trošku krému, naskládáme jahody a posypeme nastrouhanou čokoládou.

 

Dáme ztuhnout do lednice alespoň na 3 hodinky před podáváním.

 

Dobrou chuť!

 

 

 

 

 

 

 

 

Sdílet na Facebooku
Please reload

© 2020, Happy healthy me, všechna práva vyhrazena.