Příchuť slaný karamel, slaná čokoláda a další? Svět se zbláznil a já s ním! A tak vznikl tento sladko-slaný čokoládový dort z preclíků. Sladko-slaný křupavý korpus a čokoládový krém z oříšků.. už si to představuješ?
Suroviny na korpus:
100 g slaných preclíků
30 g kokosového oleje
30 g tekutého medu
+ kokosový olej a mouka
na vysypání pečící formy
(průměr formy cca 23 cm)
Suroviny na krém:
2 šálky přírodních, nesolených kešu namočených přes noc
50 g datlové pasty
6 lžic rýžového mléka
70 g tekutého kokosového oleje
30 g tekutého medu
2 lžíce holandského kakaa
Na ozdobení:
asi 100 g kvalitního řeckého jogurtu (Milko)
1 lžíce medu
další preclíky
asi 100 g hořké čokolády (min. 80%)

Postup:
Na korpus jednoduše rozmixujeme preclíky (nemusí to být úplně na mouku), do těch přidáme rozpuštěný kokosový olej a med z mikrovlnky a promícháme. Pečící formu vymažeme lehce kokosovým olejem, vysypeme moukou (např. rýžovou) a těsto z preclíků natlačíme na dno formy. Pomocí lžíce těsto pěkně uhladíme. Dáme péct do předem vyhřáté trouby na 180°C na cca 7 minut.
Na kešu krém rozmixujeme kešu zbavené vody, ve které byly namočeny přes noc. Kešu rozmixujeme na hrubé kousky, potom k nim přidáme datlovou pastu, mléko, rozpuštěný kokosový olej, med, kakao a mixujeme do hladka, aby vznikl krém. Pokud je krém až moc hustý, přidejte více mléka.
Krém natřeme na vychladlý korpus. Na "pusinky" jsem použila kvalitní hustý řecký jogurt Milko, do kterého jsem přidala med a před nanášením na dort jsem ho dala ztuhnout do lednice. Na krém můžeme nastrouhat čokoládu, pusinky nanášíme pomocí sáčku s ustřiženou špičkou a zdobit můžeme ještě preclíky polité čokoládou - to už je na Vás.

