Dortík bez mouky s oříškovým krémem

Suroviny:

Na korpus:

1 plechovka červených fazolí

80 g datlové pasty

40 g kokosového oleje

2 vejce

20 g kakaa

2 lžíce javorového sirupu (nebo tekutého medu)

2 lžičky skořice

1/2 sáčku kypřícího sáčku bezfosfátů

špetka soli

3 lžíce vody

Na krém:

2 šálky oříšků namočených přes noc

(mandle, vlašské ořechy, kešu)

50 g datlové pasty

4 lžíce vody

70 g tekutý kokosový olej

3 lžíce javorového sirupu

Na ozdobení:

My použili sušené maliny a drcené kakaové boby.

Postup:

Na krém si musíme oříšky namočit přes noc ve vodě.

Fazole slijeme a rozmixujeme je do hladka společně s datlovou pastou. Aby nám to šlo dobře, přidáme během mixování 3 lžíce vody, kokosový olej a javorový sirup. Potom si v misce smícháme všechny sypké suroviny (kakao, prášek na pečení, skořice, špetka soli). Ve větší misce si vyšleháme vejce, přidáme směs z fazolí a potom postupně přimícháváme sypkou směs. Pokud se nám zdá těsto moc husté, přidáme ještě 1-2 lžíci vody. Těsto by mělo vypadat nějak takto..

Formu o průměru 23 cm vytřeme kokosovým olejem a vysypeme rýžovou moukou (nebo kakaem). Korpus pečeme v předem vyhřáté troubě na 180°C cca 35 minut - musíme vytáhnout suchou špejli.

Krém připravíme jednoduše. Nejprve oříšky zbavíme vody, ve které byly namočené přes noc. Potom je rozmixujeme na hrubo, následně k nim přidáme ostatní suroviny (javorový sirup, voda, rozpuštěný kokosový olej, datlovou pastu) a rozmixujeme úplně do hladka. V případě potřeby můžeme přidat další lžíci vody. Krém by měl vypadat takto..

Po vychladnutí krém natřeme na korpus a ozdobíme.

Dobrou chuť!

© 2020, Happy healthy me, všechna práva vyhrazena.