
Všichni určitě znáte trhané vepřové, které je výborné třeba v housce. Já úplně vepřové maso nemusím a přiznám se, doma ho ani nedělám. Jednou jsem narazila na trhané kuřecí jen tak bez marinády. Říkala jsem si, že je to docela nuda a nevypadá to ani moc lákavě a taky to, jak by to asi chutnalo v nějaké marinádě? No a tak jsem to vyzkoušela! Výsledek je fakt BOMBA! Takže recept na zdravou, lehkou verzi trhaného masa, je tady:
Suroviny na 2 větší porce:
3 kuřecí prsní řízky
asi 250 g pasírovaných rajčat
1/2 litru vody
2 lžíce olivového oleje
1 červená cibule
2 větší stroužky česneku
3 lžíce mleté sladké papriky
1 lžíce medu
sůl, pepř, oregáno
Postup:
Kuřecí prsa opláchneme, odkrojíme, co se nám nelíbí, ale necháme je v celku. Osolíme je a opepříme. Ve středním hrnci s olejem osmahneme cibulku nakrájenou na malé kostečky do zlatova. Potom přidáme i nakrájený česnek a mletou papriku a osmahneme lehce asi minutku. Přidáme rajčata, zamícháme a do vzniklé omáčky vložíme i maso. Zalijeme asi 1/2 litra vody. Ještě dostatečně posolte, opepřete a přidejte oregano. Vaříme pod pokličkou asi 60 minut do změknutí masa.
Po hodince se voda z hrnce odpaří a vznikne hustší marináda (podle chuti přidejte vodu, popř. marinádu povařte dál, aby se zbytek vody odpařilo). Maso z marinády vyndejte a natrhejte na vlákna - ty pak smíchejte s marinádou.
Trhané kuřecí podávejte třeba s pečenou zeleninou jako (řepa, dýně, celer + rozmarýn, sůl, pepř).
Nikdy dřív bych neřekla, že VAŘENÝ kuřecí může být taková dobrota. Fakt! :-)
