Dortík je bez cukru a s minimem mouky. Obsahuje zdravé tuky, které jsou pro naše tělo prospěšné a taky bílkoviny, a to díky tvarohovému krému a bílkům v korpusu. Tak se pojďme pustit do toho, ať si můžeme dát něco dobrého ke kávě. Níže najdete i výživové hodnoty na jeden kousek dortíku.

Suroviny na podélnou formu délky asi 30 cm:
Na korpus:
70 g slunečnickových nesolených semínek (já kupuji velké balení v Lidlu)
90 g špaldové mouky Nominal
70 ml rýžového mléka (nebo obyčejné)
70 g datlové pasty (nebo datlí)
3 vejce
1,5 lžičky kypřícího prášku
špetka soli
Na krém:
250 g odtučněného měkkého tvarohu
50 g arašídového másla
2 lžíce medu
Na ozdobení:
třeba borůvky
Postup:
Rozmixujeme slunečnicová semínka na mouku a potom rozmixujeme i společně s datlovou pastou. Oddělíme si žloutky od bílků a k žloutkům přidáme mléko. Rozmícháme a přidáme i mouku ze semínek s datlovou pastou, špaldovou mouku, kypřící prášek a špetku soli. Nakonec do těsta vmícháme vyšlehaný sníh z bílků.
Korpus pečeme v předem vyhřáté troubě na 180°C cca 30 minut, z korpusu musíme vytáhnout suchou špejli.
Připravíme si krém z tvarohu, másla a medu, který dáme na korpus až po vychladnutí. Ozdobíme a dáme ztuhnout do lednice.
VÝŽIVOVÉ HODNOTY NA 1 KOUSEK DORTÍKU (DORT JSEM ROZDĚLILA NA 12 KOUSKŮ):
Energetická hodnota: 608 KJ = 145,5 kcal
Bílkoviny: 7,6 g
Sacharidy: 13,2 g
Tuky: 6,8 g
Vláknina: 1,8 g
