
Tento vypadá nejen skvěle, ale taky skvěle chutná a dopřát si ho můžete bez výčitek! Jakto? Tento dort je bez lepku, umělého rafinovaného cukru a obsahuje vysoký podíl bílkovin.
Suroviny na čtyřvrstvý dort (z poloviny ingrediencí můžete udělat pouze dvouvrstvý):

Na korpus:
400 g bezlepkové mouky Nomix
8 vajec (velikost M)
80 g kokosového tuku
200 ml mléka (rostlinné nebo kravské)
140 g kokosového cukru
1 limetka
1,5 lžíce jedlé sody
špetka soli
Na krém:
2 měkké tvarohy (polotučné)
250 g sýru Ricotta
asi 120 g lesního ovoce
3 lžíce arašídového másla
2 lžíce kokosového tuku
3 lžíce medu
Na ozdobu:
Rozmixované mandle, hořká kvalitní čokoláda, borůvky, kokos, květy...
Postup:
Oddělíme žloutky od bílků a ke žloutkům do mísy přidáme kokosový cukr, kokosový rozpuštěný tuk, mléko a pečlivě vymačkanou limetku. Směs promícháme a potom k ní přidáme prosetou mouku, jedlou sodu, špetku soli a promícháme. Vyšleháme si bílky v tuhý sníh a opatrně vmícháme do těsta.
Formu o průměru 22 cm vymažeme kokosovým tukem a vysypeme moukou. Já pekla těsto na dvakrát, takže to doporučuji i vám. Polovinu teda vylijeme do formy a pečeme v předem vyhřáté troubě na 180°C cca 30 minut ( musíme z korpusu vytáhnout suchou špejli). Potom dáme korpus vychladnout a uděláme totéž s druhou polovinou těsta.
Mezitím si připravíme krém a to z tvarohu, Ricotty, másla, kokosového tuku, medu a rozmixovaného lesního ovoce. Pokud se Vám krém bude zdát málo sladký, přidejte med. Já se snažím sladit, co nejméně a raději si vychutnat chuť ovoce :) Krém dejte ztuhnout do lednice alespoň na hodinu.
Po vychladnutí korpusů je rozdělíme podélně na polovinu, aby nám vznikli celkem 4 korpusy a zarovnáme je, aby byly rovné.
Potom začneme vrstvit dort. Možná se vám bude zdát krém málo tuhý, ale nebojte se, po odležení v lednici z něj korpus "odsaje" vodu z ovoce a o to víc bude korpus vláčný - ozkoušeno! Až máme všechny vrstvy korpusu natřené, natřeme i celý dort dokola. Strany posypeme rozmixovanými mandlemi (ořechy) a dáme ztuhnout do lednice alespoň na 3 hodinky, než ho rozřízneme.
Zdobení si nechte nakonec, ať nemáte ovoce oschlé nebo zvadlé květy.
Věřím, že tímto dortem zabodujete na všech oslavách!
Vaše Happy Healthy Verča :)

