Tyto super vláčné cupcakes jsou bez přidaného cukru a bez lepku. Navíc obsahují i vyšší podíl bílkovin, díky ricottovému krému. A ne jen kvůli těmto vlastnostem ohromíte jakoukoliv návštěvu :)
Nevěříte? Tak je zkuste!

Suroviny na 8 kousků:
Na těsto:
60 g kukuřičné mouky (může být i rýžová)
50 g strouhaného kokosu
150 g mrkve
2 vejce
50 g datlové pasty nebo datlí
70 ml vlažné vody
20 g kokosového tuku
1,5 lžíce holandského kakaa
1,5 lžičky kypřícího prášku bez fosfátů
špetka soli
Na krém:
200 g ricotty
100 g čerstvých borůvek
1,5 lžíce medu
1 lžíce arašídového másla
Postup:
Datle musíme namočit přes noc, aby změkly. Já už si raději pořídila datlovou pastu, protože na to vždycky zapomenu :)
S mojí datlovou pastou se mi ale taky špatně pracuje, a proto si ji namáčím ve vlažné vodě na 15 minutek (ve 70 ml). Po uplynutí čtvrt hodinky si dáme do mixéru vajíčka, datlovou pastu i s vodou, mrkev, kokos, kokosový tuk a rozmixujeme to. V míse si smícháme ostatní sypké suroviny (kakao, mouku, prášek a špetku soli) a vmícháme je do těsta s mrkví. Důkladně těsto promícháme.
Pečeme je v silikonových nebo papírových košíčcích (za mě jsou silikonový lepší) v předem vyhřáté troubě na 180°C 30-35 minut. Pokud budete mít košíčky menší a víc kousků, tak předpokládám, že se budou dělat kratší dobu, na to pozor. Hotové cupcakes poznáte, že z nich vytáhnete suchou špejli.
Krém připravíme opět v mixéru, smícháním všech ingrediencí. Dáme je ztuhnout do lednice, než nám vychladnou cupcakes. Krém dáme ideálně do zdobičky (nebo do sáčku s ustřiženou špičkou) a zdobíme ním cupcakes.
Skladujeme v lednici kvůli krému.
Kdyby se vám nebo návštěvě zdály málo sladké, polijte je třeba medem nebo nějakým přírodním sirupem :)
Dobrou chuť
přeje Vaše mlsná Verča

