Tento dort byl pro moji kamarádku, která je ,,novopečenou" maminkou a jelikož omezuje mléčné výrobky, vznikl dort nejen bez cukru a mouky jako vždycky, ale taky bez laktózy! Divíte se, co v něm teda je? Tak se mu pojďme podívat na zoubek...

Suroviny:
Na korpus:
100 g rýžové mouky (můžete použít i špaldovou, pokud nechcete bezlepkáče)
80 g rozmixované mrkve
50 ml rýžového mléka
2 banány
2 vejce
2 lžíce medu
2 lžíce kakaa
2 lžičky kypřícího prášku bez fosfátů
Na vymazání a vytření formy použijeme kokosový olej a kakao.
Na kešu krém:
2 šálky přírodních, nesolených kešu namočených přes noc
50 g datlové pasty
4 lžíce rýžového mléka
70 g tekutého kokosového oleje
Na nápis:
asi 40 g hořké čokolády
Postup:
Vyšleháme vejce s medem a rozmixujeme mrkev, kterou přidáme k vejcím. Rozmixujeme i banány na kaši a taktéž přidáme do směsi. Přidáme rýžové mléko, kakao, mouku a kypřící prášek. Těsto pečlivě promícháme, vylijeme do formy, kterou vytřeme kokosovým olejem a vysypeme kakaem. Těsto pečeme v předem vyhřáté troubě na 180°C cca 20 minut (musíme vytáhnout suchou špejli).
Na kešu krém rozmixujeme kešu zbavené vody, ve kterém byly namočeny přes noc. Kešu rozmixujeme na hrubé kousky, potom k nim přidáme datlovou pastu, mléko, kokosový olej a mixujeme do hladka, aby vznikl krém. Pokud budete chtít psát na dort nápis jako já, oddělejte si lžíci krému stranou.
Krém natřeme na vychladlý korpus a vytvoříme v něm rýhy pomocí vidličky. Na nápis smícháme zbylý krém s rozehřátou čokoládou (tu rozehřejeme ve vodní lázni). Čokoládový krém dáme do zdobičky na krém a nebo do mikrotenového sáčku a zdobíme, píšeme, malujeme, jak jen chceme :))
Ozdobte třeba ještě rozdrcenými kešu oříšky a sušenkami bez mléka a lepku (z drogerie DM).
Dobrou, zdravou chuť!
Vaše Verča