Kešu dort bez cukru, lepku a laktózy

2/28/2019

Tento dort byl pro moji kamarádku, která je ,,novopečenou" maminkou a jelikož omezuje mléčné výrobky, vznikl dort nejen bez cukru a mouky jako vždycky, ale taky bez laktózy! Divíte se, co v něm teda je? Tak se mu pojďme podívat na zoubek...

 

 

 

Suroviny:

 

Na korpus:

100 g rýžové mouky (můžete použít i špaldovou, pokud nechcete bezlepkáče)

80 g rozmixované mrkve

50 ml rýžového mléka 

2 banány

2 vejce

2 lžíce medu

2 lžíce kakaa

2 lžičky kypřícího prášku bez fosfátů

 

Na vymazání a vytření formy použijeme kokosový olej a kakao.

 

Na kešu krém:

2 šálky přírodních, nesolených kešu namočených přes noc

50 g datlové pasty

4 lžíce rýžového mléka

70 g tekutého kokosového oleje

 

Na nápis:

asi 40 g hořké čokolády

 

Postup:

 

Vyšleháme vejce s medem a rozmixujeme mrkev, kterou přidáme k vejcím. Rozmixujeme i banány na kaši a taktéž přidáme do směsi. Přidáme rýžové mléko, kakao, mouku a kypřící prášek. Těsto pečlivě promícháme, vylijeme do formy, kterou vytřeme kokosovým olejem a vysypeme kakaem. Těsto pečeme v předem vyhřáté troubě na 180°C cca 20 minut (musíme vytáhnout suchou špejli).

 

Na kešu krém rozmixujeme kešu zbavené vody, ve kterém byly namočeny přes noc. Kešu rozmixujeme na hrubé kousky, potom k nim přidáme datlovou pastu, mléko, kokosový olej a mixujeme do hladka, aby vznikl krém. Pokud budete chtít psát na dort nápis jako já, oddělejte si lžíci krému stranou.

 

Krém natřeme na vychladlý korpus a vytvoříme v něm rýhy pomocí vidličky. Na nápis smícháme zbylý krém s rozehřátou čokoládou (tu rozehřejeme ve vodní lázni). Čokoládový krém dáme do zdobičky na krém a nebo do mikrotenového sáčku a zdobíme, píšeme, malujeme, jak jen chceme :))

 

Ozdobte třeba ještě rozdrcenými kešu oříšky a sušenkami bez mléka a lepku (z drogerie DM).

 

Dobrou, zdravou chuť!

 

Vaše Verča

 

 

Sdílet na Facebooku
Please reload

© 2019, Happy healthy me, všechna práva vyhrazena.