
Tento burger je opravdu boží! Sice je bez masa, ale věřím, že zachutná nejen vegetariánům. Na pohled i strukturou trošku připomíná hovězí burger a bílkovin má v sobě taky opravdu požehnaně. A z čeho ho tedy připravíme?
Suroviny na 4 burgery:
Na burger:
asi 100 g černé čočky v neuvařeném stavu
asi 50 g quinoy v neuvařeném stavu
3 vejce
1 mozzarella
4 lžíce špaldové mouky
1 menší cibule
1 větší stroužek česneku
sůl, pepř, bazalka
trošku olivového oleje
kukuřičná strouhanka na posypaní
Na dip:
1 zralé avokádo
sůl, pepř
Ostatní:
4 ks bulek
ledový salát
rajče
cibule
pečené batátové hranolky
Postup:
Černou čočku a quinou uvaříme podle návodu a necháme vychladnout. Na pánvi osmahne na trošce olivového oleje cibulku do zlatova a potom k ní přidáme nakrájený česnek, restujeme společně pár vteřin a přidáme k čočce a quinoy. Potom do směsi přidáme vejce, nadrobenou mozzarellu, mouku, sůl, pepř a bazalku. Pečlivě promícháme a potom se ze směsi snažíme vytvarovat karbanátek. Pokud se nám to nebude dařit, přidáme si mouku.Půjde to trošku těžko, ale půjde :)
Karbanátky dáme na plech s pečícím papírem a posypeme je kukuřičnou strouhankou. Pečeme na 200 °C asi 25 minut. Karbanátky se dají také osmažit na pánvi na trošce oleje.
Dip připravíme z rozmačkaného avokáda a dochutíme solí a pepřem.
Podáváme v nahřáté bulce. A jestli chcete, aby to bylo úplně doknalý. Upečte k tomu ještě batátové hranolky v troubě.
Mňam! Ti vegetariáni se nemají vůbec špatně :))