Vege burger z černé čočky a quinoy


Tento burger je opravdu boží! Sice je bez masa, ale věřím, že zachutná nejen vegetariánům. Na pohled i strukturou trošku připomíná hovězí burger a bílkovin má v sobě taky opravdu požehnaně. A z čeho ho tedy připravíme?

Suroviny na 4 burgery:

Na burger:

asi 100 g černé čočky v neuvařeném stavu

asi 50 g quinoy v neuvařeném stavu

3 vejce

1 mozzarella

4 lžíce špaldové mouky

1 menší cibule

1 větší stroužek česneku

sůl, pepř, bazalka

trošku olivového oleje

kukuřičná strouhanka na posypaní

Na dip:

1 zralé avokádo

sůl, pepř

Ostatní:

4 ks bulek

ledový salát

rajče

cibule

pečené batátové hranolky

Postup:

Černou čočku a quinou uvaříme podle návodu a necháme vychladnout. Na pánvi osmahne na trošce olivového oleje cibulku do zlatova a potom k ní přidáme nakrájený česnek, restujeme společně pár vteřin a přidáme k čočce a quinoy. Potom do směsi přidáme vejce, nadrobenou mozzarellu, mouku, sůl, pepř a bazalku. Pečlivě promícháme a potom se ze směsi snažíme vytvarovat karbanátek. Pokud se nám to nebude dařit, přidáme si mouku.Půjde to trošku těžko, ale půjde :)

Karbanátky dáme na plech s pečícím papírem a posypeme je kukuřičnou strouhankou. Pečeme na 200 °C asi 25 minut. Karbanátky se dají také osmažit na pánvi na trošce oleje.

Dip připravíme z rozmačkaného avokáda a dochutíme solí a pepřem.

Podáváme v nahřáté bulce. A jestli chcete, aby to bylo úplně doknalý. Upečte k tomu ještě batátové hranolky v troubě.

Mňam! Ti vegetariáni se nemají vůbec špatně :))

© 2020, Happy healthy me, všechna práva vyhrazena.