Fit Mrkvový Dort bez lepku

1/14/2019

 

 

Po Vánocích se vždy snažím jíst opravdu zdravě, lehčeji a hlavně omezit lepek! Ten je totiž všude a to nejen přes vánoční svátky. Určitě nejsem zastánce nějakých bezlepkových diet, pokud někdo není alergický, ale proč ho aspoň trošku neomezit, když to jde. Navíc tento dort je opravdu FIT, protože základ z těsta je mrkve (překvapivě) a krém z tvarohu. Můj přítel tvarohu moc neholduje, ale Termix má rád, tak jsem vyrobila domácí - zaručeně zdravější verzi! 

 

Tak se pojďme na něj, na krasavce :)

 

Suroviny:

 

Na korpus:

250 g oloupané, nastrouhané mrkve

120 g rýžové mouky (můžete použít i třeba špaldovou, ale pak už nebude bez lepku)

3 vejce

3 lžíce březového cukru

2 lžíce medu

50 g kokosového oleje nebo másla

asi 100 g vlašských ořechů

1 lžička kypřícího prášku bez fosfátů

špetka soli

 

Na krém:

500 g měkkého tvarohu (2 vaničky)

4 lžíce karobu/kakaa

3 lžíce medu

40 g rozpuštěné kvalitní hořké čokolády

2 lžíce jemného arašídového másla 

 

Postup:

 

Vyšleháme vejce s březovým cukrem a medem do pěny. Vlašské ořechy jsem rozdělila na polovinu a jednu část rozmixovala téměř na mouku a druhou na menší kousky. Asi dvě lžíce jemně mletých ořechů si  necháme na vysypání formy. Do mísy s vejci přilijeme rozpuštěný kokosový olej/máslo a nastrouhanou mrkev na jemno. Potom si smícháme všechny sypké suroviny (mouku, kypřící prášek, sůl, mleté ořechy) a také je přidáme do mísy k ostatním surovinám, důkladně promícháme.

 

Formu vytřeme kapkou kokosového oleje/másla a vysypeme vlašskými ořechy, které jsme si dali stranou (samozřejmě můžete vysypat i moukou, záleží na vás). Těsto vylijeme do formy a pečeme na 170 °C (horkovzduch) asi 35 minut. Hotový korpus má zlatý povrch a hlavně vytáhnete z něj čistou špejli.

 

Než se nám upeče korpus, připravíme si krém aneb domací termix. Smícháme tvaroh, med, arašídové máslo a prosejeme do krému karob popř. kakao. Nakonec si na vodní lázni rozpustíme čokoládu a opatrně vmícháme do krému. Dáme odležet do lednice.

 

Až nám korpus vychladne, necháme jej ve formě a natřeme ho krémem. 

 

Na ozdobu můžete použít borůvky a nebo cokoliv, co vás napadne. Skladujeme ho v lednici.

 

A teď už jen udělat kávu a dopřát si bez výčitek pořádný kus! :)

 

 

 

 

 

 

 

 

Sdílet na Facebooku
Please reload

© 2019, Happy healthy me, všechna práva vyhrazena.