Rajská omáčka - každý má ten svůj recept. Někdo ji má rád sladší někdo kyselejší. Já osobně sladší, ale doma se vždy dělala kyselejší kvůli taťkovi. A tak dnes, když jsem paní domu, dobře své kuchyně… dělám sladší. Ale jak dobře víte, u nás doma cukr nenajdete a tak jsem sáhla po javorovým sirupu. No, ale ten den jsem se chystala dělat těsto na perníčky a tak jsem přisypala i to a vznikl tak nový recept na rajskou, kterou doufám vyzkoušíte i vy! Navíc tento recept je bez mouky, protože i omáčka a karbanátky jdou udělat úplně bez mouky!
A co budete teda potřebovat na 2 větší porce?
Omáčka:
500 g pasírovaných rajčat od Podravky
1 cibule
3 bobkové listy
8 ks kuliček pepře
1 ks hřebíčku
1 lžíce oleje
javorový sirup (záleží, jak ji máte rádi sladkou)
půlka lžičky perníkového koření
asi 0,75 l vody
Karbanátky:
Asi 250 g hovězího mletého masa
1 vejce
1 nakrájený stroužek česneku
Sůl, pepř, bazalka
Příloha:
Tříbarevná rýže Lagris
Postup:
V hrnci necháme rozehřát olej, přidáme nakrájenou cibulku a restujeme do zlatava. Do hrnce dáme také bobkové listy, pepř, hřebíček a perníkové koření – restujeme asi 2 minutky. Přilejeme pasírovaná rajčata, vodu a necháme povařit. Podle potřeby pak přidejte ještě vodu, popř. třeba rýžovou mouku na zahuštění. Po povaření dochutíme javorovým sirupem, přecedíme rajskou přes sítko a připravíme si karbanátky.
V míse smícháme všechny suroviny na karbanátky a vytvarujeme ze směsi kuličky. Směs se trošku lepí, ale mouka opravdu není potřeba. Karbanátky můžeme péct v troubě nebo vařit v rajské omáčce (před vařením v omáčce je zlehka orestujte na pánvi alespoň ze dvou stran, ať drží lépe tvar).
Podáváme s rýží nebo těstovinami.
Dobrou chuť 😊
