Rajská omáčka s javorovým sirupem a perníkovým kořením

11/21/2018

Rajská omáčka - každý má ten svůj recept. Někdo ji má rád sladší někdo kyselejší. Já osobně sladší, ale doma se vždy dělala kyselejší kvůli taťkovi. A tak dnes, když jsem paní domu, dobře své kuchyně… dělám sladší. Ale jak dobře víte, u nás doma cukr nenajdete a tak jsem sáhla po javorovým sirupu. No, ale ten den jsem se chystala dělat těsto na perníčky a tak jsem přisypala i to a vznikl tak nový recept na rajskou, kterou doufám vyzkoušíte i vy! Navíc tento recept je bez mouky, protože i omáčka a karbanátky jdou udělat úplně bez mouky!

 

A co budete teda potřebovat na 2 větší porce?

 

Omáčka:

500 g pasírovaných rajčat od Podravky

1 cibule

3 bobkové listy

8 ks kuliček pepře

1 ks hřebíčku

1 lžíce oleje

javorový sirup (záleží, jak ji máte rádi sladkou)

půlka lžičky perníkového koření

asi 0,75 l vody

 

Karbanátky:

Asi 250 g hovězího mletého masa

1 vejce

1 nakrájený stroužek česneku

Sůl, pepř, bazalka

 

Příloha:

Tříbarevná rýže Lagris

 

Postup:

 

V hrnci necháme rozehřát olej, přidáme nakrájenou cibulku a restujeme do zlatava. Do hrnce dáme také bobkové listy, pepř, hřebíček a perníkové koření – restujeme asi 2 minutky. Přilejeme pasírovaná rajčata, vodu a necháme povařit. Podle potřeby pak přidejte ještě vodu, popř. třeba rýžovou mouku na zahuštění. Po povaření dochutíme javorovým sirupem, přecedíme rajskou přes sítko a připravíme si karbanátky.

 

V míse smícháme všechny suroviny na karbanátky a vytvarujeme ze směsi kuličky. Směs se trošku lepí, ale mouka opravdu není potřeba. Karbanátky můžeme péct v troubě nebo vařit v rajské omáčce (před vařením v omáčce je zlehka orestujte na pánvi alespoň ze dvou stran, ať drží lépe tvar).

 

Podáváme s rýží nebo těstovinami.

 

Dobrou chuť 😊

 

 

 

Sdílet na Facebooku
Please reload

© 2019, Happy healthy me, všechna práva vyhrazena.