Přidávám další recept z quinoy, protože tuto superpotravinu jsem si opravdu oblíbila. Nejenže je výborným zdrojem bílkovin, ale také je přirozeně bezlepková a je výbornou alternativou kuskusu nebo třeba rýže.
Tyto karbanátky si můžete udělat k obědu, ale klidně je i posvačit nebo posnídat, jako jsme to udělali my :-)
Suroviny (na 2 plechy karbanátků):
80 g bílé quinoy Lagris v suchém stavu
cca 80 g rýžové mouky
3 větší mrkve
1/2 menšího celeru
1x mozzarella
100 g kvalitní šunky
hrst baby špenátu
2 lžičky bazalkového pesta nebo bazalky
3 vejce
lžíce mléka
sůl, pepř
Postup:
Uvaříme quinou podle návodu. V mixéru rozmixujeme mrkev s celerem na malé kousky, a potom přidáme i mozzarellu a špenát. V míse vyšleháme vejce s mlékem, přidáme nastrouhanou zeleninu, šunku na kostečky, bazalkové pesto, uvařenou quinou, mouky, sůl a pepř.
Směs důkladně promícháme a nachystáme si plech s pečícím papírem. Ze směsi pomocí dlaní vyválíme kuličky, položíme na pečící papír a prsty uděláme z kuliček placičky.
Karbanátky pečeme na 180°C cca 30 minut do zlatova.
Podávat můžete třeba s jogurtovým dipem, já ho udělala s bazalkovým pestem, česnekem, solí a pepřem.
Dobrou chuť!

