Zdravý velikonoční beránek

3/30/2018

 

 

Proč si letos neudělat beránka ve zdravější, fit verzi? Ideální je na to tvarohové těsto z celozrnné mouky, jako polevu si můžete dopřát kvalitní hořkou (min. 80%) čokoládu nebo ho jen posypat kokosem. Já si prostě nemohla na Velikonoce odpustit polevu z hořké čokolády :-)

 

 

Suroviny:

 

Těsto:

180 g celozrnné mouky (polohrubá)

250 g měkkého tvarohu

4 vejce

80 g nastrouhaného Šmakouna (švestka se skořicí)

100 ml mléka

20 g karobu (kakaa)

1 lžíce řepkového oleje

1 kypřicí prášek bez fosfátů

půl lžičky jedlé sody

med (jiné sladidlo)

 

Poleva:

kvalitní hořká čokoláda (min. 80%)

půl lžíce řepkového oleje

 

Postup:

 

1. Předehřejeme si trouby na 180°C.

2. V mísy smícháme sypké suroviny (mouku, prášek, sodu, karob).

3. V jiné míse vyšleháme vejce s troškou medu, pokud budete dělat beránka s čokoládou, není potřeba to s medem přehánět.

4. Do mísy s vejce přidáme tvaroh, na jemno nastrouhaného Šmakouna, řepkový olej a pečlivě promícháme.

5. Do mísy postupně přisypáváme směs s moukou.

6. Nakonec přidáme mléko, aby bylo těsto řidší a důkladně promícháme.

7. V silikonové formě pečeme na 180°C cca 50-55 minut (důležité vyzkoušet metodu suché špejle, aby nebyl beránek ve středu nedopečený). Silikonová forma není potřeba vymazávat, ostatní raději ano.

8. Ze silikonové formy vyndáváme beránka, až trošku vychladne.

9. Ve vodní lázni roztopíme čokoládu, přidáme řepkový olej a polijeme s ní celého beránka.

10. Přidáme mašli a máme hotovo!

 

Krásné Velikonoce přeje Veronika :-)

 

 

 

 

Sdílet na Facebooku
Please reload

© 2019, Happy healthy me, všechna práva vyhrazena.