Zdravý čokoládový nahý dort

Dort se dá upéct i ve zdravější verzi a věřte, že to nikdo nepozná. Co je lepšího, než darovat k narozeninám dort, na kterém si oslavenec pochutná, je zdravý a může si ho dát bez výčitek? Nic!

Suroviny:

Na korpus:

100 g celozrnné mouky

80 g hladké pšeničné mouky

125 g měkkého tvarohu

70 g kokosového cukru (třtinového)

2 vejce

1/2 avokáda (cca 80 g)

150 ml rostlinného mléka

50 ml kávy

1 lžička jedlé sody

1 lžička kypřícího prášku bez fosfátů

Na krém:

1 sáček čokoládového pudinku

asi 300 ml rostlinného mléka

3 lžíce čokoládového proteinu (nemusí být)

Arašídové máslo na potření korpusu (nemusí být)

Na ozdobu:

Kvalitní hořká čokoláda (min. 80 %)

Ovoce (borůvky, maliny, kiwi)

Živé květy

Párátko a vytisknutá cedulka s věnováním

Postup:

Nejdříve si předehřejeme troubu na 175°C. Potom v misce pečlivě vyšleháme vejce s kokosovým cukrem. Přidáme tvaroh, mléko a rozmixované avokádo, které v tomto receptu nahrazuje máslo. Potom smícháme mouky, prášek a jedlou sodu a postupně přisypáváme do směsi s vejci. Nakonec přidáme teplou kávu a důkladně těsto promícháme.

Formu vymažeme lehce řepkovým olejem a vysypeme celozrnnou moukou. Dort pečeme na 175 °C 40 - 45 minut. Použijte špejli, aby korpus nebyl málo udělaný nebo naopak, aby nebyl vysušený.

Po vychladnutí korpusu rozřízneme podélně na dvě poloviny a uděláme jeden sáček pudinku pouze ze 300 ml mléka, aby byl pudink pevnější. Pokud chcete proteinový pudink, vytřepejte v shakeru mléko s proteinem a potom jej udělejte standardně podle návodu.

Spodní část korpusu, kterou musíme mít v dortové formě, polijeme pudinkem a dáme odležet do chladnější místnosti. Vrchní část korpusu potřeme arašídovým máslem a po ztuhnutí pudinku, ji položíme na tu spodní část. Dáme odležet do lednice.

Ve vodní lázni roztopíme hořkou čokoládu s lžící řepkového oleje a polijeme jí celý dort. Strany necháme pokapané jako na fotografiích. Nakonec naskládáme ovoce a můžeme přidat cedulku s věnováním.

© 2020, Happy healthy me, všechna práva vyhrazena.