Masové kuličky s kapustičkou

Sezónní potravina na měsíc březen? No přece růžičková kapusta! Tak co si ji dát v masových kuličkách s rajskou omáčkou?

Suroviny:

Na masové kuličky:

500 g kvalitního mletého hovězího masa

asi 10 kousků růžičkové kapusty

2 vejce

2 lžíce špaldové mouky

1 ks cibule

1 stroužek česneku

sůl, pepř, bazalka

Na rajskou omáčku:

400 ml pasírovaných rajčat bez cukru od Podravky

1 ks cibule

2 ks mrkve

1 lžička mleté skořice

3 bobkové listy

4 ks kuliček pepře

1 lžíce olivového oleje

1 lžíce javorového sirupu

sůl

voda nebo zeleninový vývar

Příloha:

Jasmínová rýže Lagris

Postup:

1. V hrnci s osolenou vodou uvaříme kapustičky cca 15 minut.

2. Na oleji v hrnci orestujeme cibulku do zlatova, přidáme mrkev nakrájenou na tenká kolečka a potom kuličky pepře, bobkové lity, sůl a skořici. Chvilku ještě restujeme a nakonec přidáme pasírovaná rajčata. Já přidala ještě lžíci javorového sirupu, mám ji radši sladší. Omáčku přivedeme k varu a vaříme asi 10 minut.

3. Mezitím si v míse smícháme všechny suroviny na masové kuličky. Z masově směsi kuličky, které jsou o něco větší než kapustičky. Kapustičky vtlačíme do těch masových, můžeme přidat více masa, aby byla kulička ze všech stran obalena masem. Těchto kuliček budete mít asi 8 až 10 kusů. Orestujeme lehce je na pánvi (asi 4 minutky) a postupně je otáčíme, aby se uzavřely.

4. Potom vytáhneme z rajské omáčky bobkové listy a kuličky pepře a pomocí ponorného mixéru ji pečlivě rozmixujeme. Nakonec podle potřeby přidejte vodu. Já přidala asi 250 ml, mám radši hustší rajskou.

5. Lehce orestované masové kuličky vložte do rajské omáčky a vařte ještě asi 15 minut.

6. Podáváme s rýží. Dobrou chuť :-)

© 2020, Happy healthy me, všechna práva vyhrazena.